Thursday, May 21, 2009

sebening kasih...chapter12

“My dream, My hope, My soul, My love, My everything”

Kawan-kawan mula menyedari antara Aiman Rifki dan Ayu Putri seolah-olah ada sesuatu. Bila diajukan soalan, Ayu Putri hanya tersenyum atau menjawab ringkas, hanya kawan. Dia tidak mahu memanjang-manjangkan cerita kerana dia sendiri pun tidak pasti siapa dia pada Aiman Rifki. Kawan baik? Sahabat? Kekasih atau mungkin juga persinggahan. Dia tiada jawapan.

Kadang-kadang Ayu Putri rasa tertekan dengan hubungan yang tak pasti. Susah untuk dia membuat keputusan. Pesanan emak semasa pulang berhari raya sebulan yang lalu masih terngiang-ngiang di telinga.


“Ayu, siapa Aiman Rifki yang selalu telefon dan mesej Ayu? Mesti lebih dari kawan kan sebab mak tak pernah tengok ada lelaki telefon anak mak.” Ayu Putri hanya diam, gulai di atas dapur dikacau perlahan.
“Ayu, mak bukan apa. Mak tak nak anak mak mainkan perasaan orang lain. Tak baik. Nanti akan beri kesan pada hidup dia.” Ayu Putri masih diam. Dia melangkah perlahan ke meja makan.
“Mak, Ayu tak mainkan perasaan siapa-siapa mak. Aiman Rifki datang dalam hidup Ayu dengan tiba-tiba dan Ayu senang dengan kehadirannya. Ayu juga berharap hubungan ini hingga ke akhirnya. Tapi Ayu tak tahu kalau dia mainkan perasaan Ayu. Bagi Ayu, Ayu terima dia seadanya.” Ayu Putri berkata perlahan.
“Baiklah, kalau macam tu suruh mak dia datang ke rumah. Kita bincang elok-elok. Jangan mainkan perasaan orang, Ayu.” Pesan emak sekali lagi.**************************


Di suatu malam, Ayu Putri tekad bertanya Aiman Rifki, siapa dia pada Aiman Rifki. Seperti biasa Aiman Rifki akan menghubungi Ayu Putri. Mereka akan berbual lama. Ayu Putri mengambil kesempatan untuk bertanya pada Aiman Rifki.

“Awak, kte nak tanya awak sikit. Kte harap awak tak marah kte. Kte malu, tapi kte perlu tahu. Hanya awak yang tahu jawapannya.” Ayu Putri memulakan bicara setelah mendapat panggilan daripada Aiman Rifki lewat malam itu.
“Ya, tanyalah. Kte tak marah.” Aiman Rifki menjawab ringkas.
“Emm..siapa kte pada awak?” Ayu Putri mengajukan soalan dalam debaran yang makin kencang. Aiman Rifki di sebelah sana masih diam. Ayu Putri mula gelisah.
“Emm..tak apa, awak tak perlu jawab sekarang. Mungkin awak perlukan masa,” Ayu Putri cuba berdiplomasi.
“Sebenarnya, kte perlukan masa, nanti kte bagi tahu awak ye. Kte akan kahwin dengan awak bila umur kte 28 tahun. Buat masa sekarang kte kawan dulu ye,” Aiman Rifki memberi jawapan.
Giliran Ayu Putri pula terdiam. Tiba-tiba Ayu Putri membalas, “Kte sanggup menunggu awak walau seribu tahun lagi.”
“Emm..awak tak takut ke kalau kte pegang pinggang awak yang ramping?” Aiman Rifki mengusik sambil tergelak.
Muka Ayu Putri memerah. “Apa yang kte miliki hanya untuk suami kte. Setiap masa kte berdoa semoga Allah pelihara kehormatan kte hanya untuk suami kte.” Ayu Putri membalas dalam sebak. Matanya mula bergenang. Tulus hatinya memberi selautan kasih hanya untuk Aiman Rifki.

“Ya Allah, moga Kau pelihara kehormatan dan kecantikan diriku hanya untuk suamiku. Aku pohon padaMu, ya Allah. Jika dia ditakdirkan untukku, aku rela menjadi miliknya.”

No comments:

Post a Comment