Saturday, January 31, 2009

pulut kelapa n ikan kukus..

hujung minggu datang lagi..kte xblk rumah kt kg sbb kte br je lps bercuti pjg. kte xnk cuti lg lps ni, sbb kalo kte cuti je mesti ade org cari kte n ade je bende yg memerlukn kte..kte ni busy ke? ntah, kte pn xtahu..yg pasti kte mula rs kte dh jrg2 bertanye khabar kwn2 kte. kte tahu, ade yg terasa kebisuan kte..tp kte pn xtahu..kte rs lbh bahagia mcm ni..lbh bahagia dgn idup kte bersama family kte yg memahami..

kte bahagia dgn pokok2 pisang mak kte, bahagia dgn kebun blkg rumah kte, bahagia dgn bau asap ayah kte bakar sampah, bahagia dgn suara-suara mak n ayah kte bergurau pagi2, bahagia dgn kedinginan udara kawasan rumah kte yg menyucuk tulang pagi2, bahagia dgn suara azan subuh dari masjid dekat rumah kte..

kte tenang dengan suara emak kejutkn kak long n kte solat subuh pagi2, dengan kuliah subuh dr tv yg emak bukak pagi2, kte damai dengan keletah adik kte wlau penat kte kejutkn dia pagi2 bgn solat subuh..kte bahagia dan bersyukur dgn ape yg kte ada..alhamdulillah..

kte mmg suke mkn pulut kelapa n ikan kukus goreng. ayah kte pn suke. kak ngah kte lagilh suke. kalo dia blk kg, nilh menu sarapan pagi yg mak kte msk. tp kak long n adik kte xmkn. adik kte mkn ble kte suap je..hehe.

pulut kelapa..

1 cwn beras pulut
1 1/2 cwn air
sedikit gula

kelapa
1 biji kelapa
sedikit garam
sedikit gula

1. beras pulut dicuci bersih.
2. letak air hingga beras tenggelam (mcm masak nasi biasa)
3. jerang atas dapur hingga masak..
4. agak2 dah nak masak, tambah skit gula..sbb nk bg manis skit.
5. emm..org tua2 suka makan kerak sbb manis even keras.

kelapa
1. kelapa diparut dan ditambah gula n garam (secukup rasa)

ikan kukus
10 ekor ikan
5 keping asam keping
seinci lengkuas
seinci halia
seinci kunyit
garam
gula melaka

1. ikan disiang dan dicuci bersih
2. letak ikan dalam belanga or periuk.
3. letak asam keping, lengkuas, halia, kunyit.
4. letak air hingga ikan tenggelam
5. taburkan garam dan letak gula melaka (secukup rasa)
6. jerang atas dapur.
7. ble dh msk bleh mkn dgn nasi terus. tp lg sedap kalo digoreng garing..sedapnya..

selamat mencuba:-)

p/s: untuk kak lin, maafkan jika semakin menyepi..tidak terniat cuma keadaan tak mengizinkan..terlalu byk bende yg perlu difikirkan sehingga terlupa..nway, I appreciate u much..trisya n eikal, aunty miss u a lot..

No comments:

Post a Comment